facebook

Vila na Kypuši

Lanškroun

Velice náročnou rekonstrukci vily z roku 1912 je spíše možné charakterizovat jako její úplnou obnovu. Odsun původních majitelů a následné socialistické hospodaření deklasovalo výstavní vilu na ubytovnu pro lesnické dělníky.

Mravenčí prací se podařilo většinu konstrukcí obnovit, ale především dřevěné části domu musely být vytvořeny zcela nově. K domu neexistovala podrobná dokumentace. Jak interiér, tak exteriér doznaly dílčích změn. Kuželna byla v celé míře rekonstruována a nově také upravena pro celoroční užívání pomocí zasklení kamenných oblouků. Původní sklepení bylo opraveno tak kvalitně, že nyní tvoří plnohodnotný obytný prostor. Zásadní změna ale nastala v úrovni přízemí. Zde byl obnoven krb, záklopový trámový strop a otevřená hala se schodištěm a kazetovým stropem. Čtyři podlaží této původní vily byly nejen připraveny k novému užívání, ale navíc doplněny množstvím stavebních prvků, které svým charakterem odpovídají době vzniku, nebo klasickou architektonickou tvorbu parafrázují a vytvářejí tak novodobý obraz o původních principech.

Za všechny detaily je zde možné zmínit zábradlí galerie, které je provedeno moderní CNC technologií vyřezáním do lepených dřevěných biodesek. Ornament je pozůstatek, drobná inspirace z původního domu. Zvětšená a opakovaná pak vytváří jedinečný charakter, který ale nemá s původní vilou společného nic víc, nežli malou kresbu ornamentu na keramice. Podobně jsme přistoupili také ke způsobu oddělení koupelny od ložnice, kde původní příčku nahradila skleněná stěna. Zárubně a křídlo dveří však zůstaly inspirovány klasickou architekturou a tento prvek vytváří impresivní dojem.
(Foto Kateřina Kokešová)

detail skrýt