facebook

Vila Na Výsluní

Lanškroun

Konceptem přízemního domu je vytvoření tří základních intimních a technických bloků, které nepotřebují velké množství světla. Naopak se jedná o provozy, které vyžadují pocit bezpečí a velké množství stěn. První blok je technický, vybavený garážemi, technickou místností a šatnou.

Druhý blok je zázemím pro fitness s toaletou, saunou, sprchou a vinotékou. Třetí blok je intimní zónou se dvěma ložnicemi a šatnou. Bloky jsou uspořádány tak, že jako malé domy mezi sebou uzavírají vnitřní prostor, který je obehnán zcela transparentní obvodovou konstrukcí. Tento prostor vně tří bloků je překryt mohutnou deskou přesně obdélné střechy. Střecha je nasazena až nad výškou atik tří bloků a vytváří tak prostor s větší výškou stropů, což je pro hlavní obytnou místnost o ploše 170 m2 podstatné.Na severní straně je vnitřní prostor mezi bloky rozčleněn do čtyř místností, které jsou mezi sebou odděleny jen lehkými příčkami a do hlavního prostoru je příčka navíc doplněna proskleným pásem pod stropem, který prochází vyjma dřevěných chlopní na severu a dřevěné stěny na jihu kolem celého domu a odráží tak střechu jako levitující těleso nad domem.

Dům je tak zcela transparentní a jednotlivé konstrukce jsou od sebe viditelně odděleny. Neoddělitelnou součástí domu je zahrada, která díky masivnímu prosklení prostupuje opticky do interiéru. Na předělu mezi obývacím pokojem a fitnessem zahrada prostupuje do interiéru také fyzicky. Koncept tří masivních bloků vystavěných z cihel, doplněný lehkými konstrukcemi ze skla a dřeva a překrytý levitující střechou je přísně dodržený a zcela funkční.
(Foto Kateřina Kokešová)

detail skrýt